SHARED HOSTING I REGISTRACIJA DOMENA

Internet je postao nezaobilazan medij u bilo kojoj poslovnoj delatnosti. Zato našim korisnicima nudimo mogućnost da svoju delatnost oglase u danas najsavremenijem obliku prezentovanja - Internet prezentaciju. Internet prezentacija je ubedljivo najjednostavniji i najjetiiniji način da u potpunosti predstavite svoj proizvod najširoj mogućoj publici.

SHARED HOSTING I REGISTRACIJA DOMENA

Internet domen, ili skraćeno domen, se sastoji iz "top level" i "second level" domena. Na prvi pogled ova terminologija može da deluje zbunjujuće, ali je zapravo veoma jednostavno. Svaki internet sajt se nalazi na određenoj adresi (URL), i ona najčešće izgleda ovako:

http://www.imesajta.rs

Danas je moguće da se umesto pune adrese koristi samo:
imesajta.rs

U ovom slučaju "top level" domen je ".rs", a "second level" domen je "imesajta".

Domen se zakupljuje od odgovarajuće institucije zadužene za odabrani "top level" domen. Zakupljivanje se vrši na željeni vremeski period koji se izražava u godinama. Obično je minimum 1 godina, ali u zavisnosti od institucije može biti i više.
Pre zakupa domena neophodno je razmisliti o imenu sajta ("scond level" domen) i o "top level" domenu.
Ime sajta se često samo nameće, ukoliko se bira ime sajta za kompaniju, svakako je želja da ime sajta odgovara imenu kompanije. Ako se ime kompanije sastoji iz više reči, praksa je da se između njih ne ubacuju crtice (prazna polja su nemoguća u domenu), već da se sve reči spoje. Na primer, ako se kompanija zove "Fabrika svemirskih brodova", idealno ime sajta bi bilo"fabrikasvemirskihbrodova", dakle bez crtica ili bilo kakvih drugih karaktera između reči.
Svakako da je ".com" najčešći izbor, ali i ovde postoje određena pravila. Domen ".com" je internacionalni domen, te ako se ciljna grupa kompanije nalazi samo u Srbiji, dobra ideja je zakupiti nacionalni ".rs" domen umesto internacionalnog.
Takođe, po "top level" domenu se može zaključiti da li je vlasnik domena kompanija (".com"), organizacija (".org"), edukativna ustanova (".edu"), itd., pa je dobra praksa raspitati se koji bi "top level" domen bio odgovarajući. Naravno, uvek se može zakupiti više domena.
Postoji velika verovatnoća da je ime sajta koje prvo odaberete već zauzeto.
U tom slučaju nemate drugu opciju nego da smislite drugačije ime.
Pokušajte sa sličnim "top level" domenom, ili proširite sam naziv dodatnim opisom.

ŠTA JE HOSTING?

Pod terminom "hosting"podrazumeva se fizički prostor na hard disku servera na kojem se web sajt nalazi. Svi dokumenti sajta (stranice, slike, baza podataka...) moraju biti smešteni na nekom računaru (serveru) odakle će posetilac sajta "povlačiti tražene starnice dok pregleda sajt.

Ovim se nameću i logična pitanja, odnosno aspekti hostinga, a primarno je: "koliko prostora treba zakupiti?"

Pored količine prostora, bitnestavke su i maksimalni mesečni protok (odnosno koju količinu podataka tokom meseca sajt sme da ostvari), potrebu za bazama podataka (MySQL i slično), broj e-mail naloga, broj dodatih poddomena i slično.

Zakupljivanje domena i hostinga nisu vezani jedno za drugo, ali je praktičnije.
SHARED HOSTING POSEDUJE SLEDEĆE SERVISE:
  • APACHE SERVER
  • PHP
  • MYSQL SERVER
  • FTP SERVIS ZA ADMINISTRACIJU WEB SADRŽAJA
  • JOOMLA
  • WORDPRESS
Zakupljeni prostor Mesečna pretplata Godišnja pretplata
50MB --- 1.200,00 RSD
150MB 180,00 RSD 1.800,00 RSD
300MB 300,00 RSD 3.000,00 RSD
* u cenu je uračunat PDV.